Anniskelupassi alle 18-vuotiaana – selvennystä sääntöihin


Anniskelualaan liittyvät säännöt herättävät monissa nuorissa kysymyksiä siitä, voiko anniskelupassin suorittaa alle 18-vuotiaana ja saako alle 18-vuotias toimia vastaavana hoitajana anniskelupaikassa. Mikä on anniskelupassin suorittamisen ikäraja Suomessa? Minkä ikäisenä saa toimia anniskelupaikan vastaavana hoitajana?


Anniskelupassin suorittamiselle ei ole alaikärajaa


Teoriassa kuka tahansa voi suorittaa ja hankkia anniskelupassin riippumatta iästään. Kuitenkin on tärkeää huomata, että alle 18-vuotias ei voi toimia anniskelupaikassa vastaavana hoitajana, eikä alle 18-vuotias saa myydä tai tarjoilla alkoholijuomia itsenäisesti.


Lainsäädännön mukaan 16 vuotta täyttänyt henkilö voi kuitenkin työskennellä anniskelijana eli tarjoilla alkoholijuomia, mutta tämä on sallittua ainoastaan vastaavan hoitajan tai tehtävään nimetyn täysi-ikäisen henkilön välittömän valvonnan alaisena. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että alle 18-vuotias voi osallistua anniskelutyöhön, mutta hänen tulee olla jatkuvassa valvonnassa täysi-ikäisen henkilön toimesta. Vastaavan hoitajan tai tehtävään nimetyn henkilön on oltava vähintään 18-vuotias ja hänen on oltava paikalla, kun anniskelupaikka on avoinna asiakkaille.


Lue lisää Valviran ohjeet: Anniskelupaikan henkilökunta


Anniskelupassin suorittaminen voi olla hyödyllistä nuorille, jotka ovat kiinnostuneita ravintola- ja anniskelualasta. Alkoholipassin suorittaminen tarjoaa perustiedot alkoholijuomien tarjoilusta ja anniskelusta sekä opettaa vastuullista toimintaa. Vaikka anniskelupassin suorittaminen ei ole välttämätöntä kaikille ravintola-alan työntekijöille, monet työnantajat arvostavat sitä ja se voi lisätä nuoren työllistymismahdollisuuksia sekä antaa etulyöntiaseman työnhaussa.


Anniskelupassi - ikä


Anniskelualalla toimiminen edellyttää vastuullisuutta ja sääntöjen tarkkaa noudattamista. Anniskelupassin suorittaminen voi avata ovia nuorille ravintola-alan ammattilaisille sekä työ anniskelupaikassa voi tarjota arvokasta kokemusta, kunhan ikärajoitukset ja valvonta huomioidaan!


Ilmoittaudu anniskelupassiin

Anniskelupassi.fi tarjoaa kattavan valikoiman anniskelupassitestejä Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Rovaniemellä.

Löydät kaikki tulevat testit täältä!

Opiskele Harjoittele.fi-sivustolla anniselupassitestiä varten.