Anniskelupassi - Usein kysytyt kysymykset

Mikä on anniskelupassi?

Anniskelupassi on ravitsemisalan oppilaitoksen antama todistus siitä, että henkilö hallitsee alkoholijuomien anniskelua koskevat säännökset ja ohjeet.

Kuka tarvitsee anniskelupassin?

Anniskelupassi tulee olla suoritettuna niillä henkilöillä, jotka toimivat työssään vastaavana hoitajana tai hänen sijaisena.

Voiko anniskelupassin suorittaa alle 18-vuotias? Voiko alle 18-vuotias toimia vastaavana hoitajana?

Kyllä voi, anniskelupassin suorittamiselle ei ole alaikärajaa.

Anniskelupaikassa alle 18-vuotias ei saa toimia vastaavana hoitajana tai myydä tai anniskella alkoholijuomia. Lisätietoja Valviran sivuilla, Anniskelupaikan henkilökunta.

Miten anniskelupassin voi suorittaa?

Anniskelupassin voi suorittaa ravitsemisalan koulutusta antavan oppilaitoksen järjestämässä anniskelupassitestissä. Anniskelupassitestit ovat oppilaitoskohtaisia, joten anniskelupassitestien sisältö, kuten kysymystyypit, kysymysten määrä, ja anniskelupassitestin läpäisyyn vaadittava pistemäärä, voivat vaihdella. Valviran ohjeen mukaan, oppilaitosten on laadittava vähintään 30 kysymyksen testi, jonka voi katsoa suoritetuksi kun oikeita vastauksia on vähintään 80 %.

Anniskelupassin voi saada myös suoraan hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon sekä matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon perusteella oppilaitoksesta.

Mitkä osa-alueet anniskelupassin haltijan tulee hallita?

Anniskelupassitesti perustuu Valviran Alkoholijuomien anniskelu -materiaaliinAnniskelupassitestissä käsitellään alkoholilainsäädäntöä ja juomatietoutta.

Anniskelupassitestin osa-alueet ovat:

 • Anniskelutoiminta
 • Alkoholijuomien markkinointi ravintolassa
 • Valvonta ja seuraamukset
 • Anniskeluluvan hakeminen
 • Lupa- ja valvontamaksut

Minkälainen on anniskelupassitesti?

Anniskelupassitestit koostuvat pääsääntöisesti oikein/väärin -väittämistä. Anniskelupassitestit ovat oppilaitoskohtaisia, joten niiden sisältö, kuten kysymystyypit, kysymysten määrä, ja anniskelupassitestin läpäisyyn vaadittava pistemäärä, voivat vaihdella. Anniskelupassi on mahdollista suorittaa kirjallisesti tai tietokoneella oppilaitoksesta riippuen.

Anniskelupassitesti perustuu Valviran Alkoholiasiat ravintolassa -materiaaliin. Löydät linkit materiaaliin Materiaali-sivulta.

Pitääkö anniskelupassia suorittaessa käydä koulutus?

Anniskelupassin suorittamiseksi ei tarvitse käydä koulutusta, mutta koulutuksiin osallistuminen on hyvä tapa valmistautua anniskelupassitestiin.

Miten ilmoittaudun anniskelupassitestiin?

Anniskelupassitestiin ilmoittautuminen onnistuu Anniskelupassit.fi:n etusivun testilistauksesta. Anniskelupassitestin hinnat ja maksutavat ovat oppilaitoskohtaisia.

Mikä on anniskelupassitestin hinta?

Anniskelupassitestin hinnat ja maksutavat ovat oppilaitoskohtaisia. Uusintatesti on usein ensimmäistä anniskelupassitestin testikertaa edullisempi. Hinnat ja maksutavat ovat näkyvillä jokaisen anniskelupassitestin kohdalla.

Kuinka valmistaudun anniskelupassitestiin?

Anniskelupassitesti perustuu Valviran Alkoholiasiat ravintolassa -materiaaliinSuosittelemme valmistautumaan anniskelupassin suorittamiseen huolellisesti. Voit harjoitella anniskelupassitestiin helposti harjoittelusivustolla Harjoittele.fi

Järjestämme anniskelupassin koulutus- ja testitilaisuuksia myös räätälöitynä ryhmille ja yrityksille. Lähetä tarjouspyyntö!

Mitkä ovat hyväksyttyjä henkilöllisyystodistuksia?

Mitkä dokumentit eivät kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen?

 • Vanhentunut ajokortti, passi, henkilötodistus
 • Ulkomainen ajokortti
 • Kuvallinen Suomen Kela-kortti
 • Suomen sotilaspassi
 • Oleskelulupakortti (ilman passia)
 • Vastaanottokeskuksen asiakaskortti
 • Passin, henkilötodistuksen ym. muun dokumentin kopiot
 • Henkilöllisyystodistukset, joista puuttuu koko nimi, koko sosiaaliturvatunnus, tai jonka valokuva on helppo vaihtaa

En läpäissyt anniskelupassitestiä. Miten saan tietää väärin/oikein menneet vastaukset?

Anniskelupassitestejä, anniskelupassitestin kysymyksiä tai vastauksia ei luovuteta testiin osallistuneille tai muille henkilöille. Anniskelupassitesti vastaukset voi käydä läpi henkilökohtaisesti osaamistestaajan kanssa heti anniskelupassitestin päättymisen jälkeen tai myöhemmin testaajan kanssa. Ota yhteyttä Anniskelupassit.fi-asiakaspalveluun yksityiskohdista.

Olen kadottanut anniskelupassini. Mitä teen?

Mikäli anniskelupassi katoaa, voit ottaa yhteyttä anniskelupassin myöntäneeseen oppilaitokseen. Valvira ei pidä rekisteriä suoritetuista anniskelupasseista.

Kuinka kauan virallisen anniskelupassin saaminen kestää?

Anniskelupassin myöntänyt oppilaitos postittaa virallisen anniskelupassin 2–4 viikon kuluessa anniskelupassitestin suorittamisesta.

Kuinka kauan anniskelupassi on voimassa?

Anniskelupassi on voimassa toistaiseksi. Uusi alkoholilaki on voimassa 1.3.2018 alkaen. Jos olet suorittanut anniskelupassin ennen sitä, sinun ei tarvitse uusia testiä 1.3.2018 jälkeen.