Anniskelupassi-sanastoa selkosuomeksi


Alkoholijuomien myyntiin ja anniskeluun liittyvä sanasto voi tuntua monimutkaiselta, erityisesti jos vasta opettelet suomea. Seuraavan listan avulla opit anniskelupassiin liittyvää sanastoa selkosuomeksi.


 1. Anniskelu: Anniskelu tarkoittaa alkoholijuomien myymistä. Tätä tapahtuu anniskelupaikoissa, kuten ravintoloissa tai baareissa.
 2. Anniskelupaikka: Paikka, jossa alkoholijuomia myydään. Tyypillisiä anniskelupaikkoja ovat ravintolat ja baarit.
 3. Alkoholilaki: Suomessa voimassa oleva laki, joka kertoo miten Suomessa saa myydä, ostaa ja käyttää alkoholia.
 4. Anniskelupassi: Kirjallinen todistus, joka osoittaa, että ymmärrät suomalaisen alkoholilain ja anniskelun perusteet. Anniskelupassi on pakollinen, jos työskentelet anniskelupaikassa vastaavana työntekijänä tai hänen sijaisenaan.
 5. Valvira: Virasto Suomessa, joka valvoo ja ohjaa alkoholiasioita. Valvira varmistaa, että anniskelupaikoissa noudatetaan alkoholilakia.
 6. Vastaava työntekijä: Työntekijä anniskelupaikassa, joka vastaa siitä, että alkoholilakia noudatetaan työpaikalla. Anniskelupassi on pakollinen tällaisille työntekijöille.
 7. Anniskelupassin voimassaolo: Anniskelupassi on voimassa toistaiseksi eikä vanhene. Tämä tarkoittaa, että kerran hankittu passi ei tarvitse uusimista, mutta on tärkeää säilyttää alkuperäinen todistus huolellisesti tallessa.


Missä anniskelupassia tarvitaan?


Anniskelupassi on pakollinen, jos työskentelet anniskelupaikassa vastaavana työntekijänä tai hänen sijaisenaan. Jos sinulla ei ole vastuutehtäviä tai et sijaitse vastuuhenkilönä työpaikallasi, voit myydä alkoholia ilman anniskelupassia. 


Kuitenkin monissa työtehtävissä, kuten tarjoilijana tai baarimikkona, anniskelupassi voi olla hyödyksi. Se on myös positiivinen asia työnhakutilanteissa, sillä anniskelupassin avulla voit osoittaa osaavasi suomalaisen alkoholilain. Muista säilyttää anniskelupassi huolellisesti, sillä se on voimassa toistaiseksi eikä vaadi uusimista!


Miten saan anniskelupassin?


 • Saat anniskelupassin, kun läpäiset anniskelupassitestin. Testin tarkoituksena on arvioida kuinka hyvin tunnet suomalaisen alkoholilain.

 • Testin muoto, kysymysten määrä ja testiaika vaihtelevat oppilaitoksesta toiseen, eli jokaisella koululla voi olla aivan erilainen testi.

 • Kysymykset voivat olla oikein-väärin-väittämiä, monivalintakysymyksiä tai avoimia kysymyksiä, johon täytyy kirjallisesti vastata.


  Anniskelupassit.fi järjestää testejä useilla eri paikkakunnilla ympäri Suomen.

  Katso tästä testipaikat ja ilmoittaudu testiin!


  Lue usein kysytyt kysymykset täältä.